设计公司 项目类型 项目位置 项目范围

黎巴嫩Elie Saab住宅Elie Saab Residence/Vladimir Djurovic Landscape Architecture

RESIDENTIAL DESIGN AWARD OF EXCELLENCE

Elie Saab Residence, Faqra, Lebanon

Vladimir Djurovic Landscape Architecture, Broumana, Lebanon

client: Elie Saab 

"Breathtaking in its elegance and serenity. We love the way it emphasizes the horizon. Nice volume, the proportion is exquisite and the scale is to the site. Simply elemental in control and restraint. Even the photography is amazing."— 2007 Professional Awards Jury Comments

项目介绍:远离城市的山中生活显示宁静的景观具有疗养的功效。一个现代的空间还具有为人提供片刻的独处和聚会的双重功能。一个景观的表达,可以体现在建筑上,也可以从室内延伸到室外。当它能够传达一种自然与人工的和谐的感觉时,Elie Saab住宅说明了如何通过简单设计和精美工艺让人感觉与自然融为一体。

评委会评语:优雅与平静中透着惊奇。我们喜欢这种强调地平线的表达方式。精致的比例与适宜的尺度构成了完美的体量。所有简单的元素都在合理的调控之中,就连摄影都令人叹为观止。


Project Statement

A mountain escape demonstrating the therapeutic power of serene landscapes. A contemporary space that caters to moments of private contemplation as well as memorable gatherings. A landscape expression that seamlessly extends the architecture and interior into the outdoors. While transmitting a sensation of harmony between the natural and manmade, the Elie Saab residence shows how simplicity in design and well-crafted execution leave behind a sense of presence.

Project Narravtive

A residential chalet with two facets. An escape from the hectic lifestyle of a renowned fashion designer and a venue for hosting major gatherings. Withstanding severe climatic conditions at an altitude of 2000 meters, with its limited 1850 m2 site, the landscape architectural program is comprised of a sequence of four spaces. The entrance approach, flowing to the upper terrace, extending to the side garden, and finally leading to the lower and main terrace.

The entrance approach consists of a main door preceded by a six-meter high wooden enclosure, raised to keep the snowfall away and to compensate for the limited planting depth. Large oak trees were planted to frame the house and give privacy from the street. Solid stone steps with recessed lighting bridge the levels together.

The upper terrace represents a tight continuity between indoor and outdoor spaces. A subtle paving pattern pulls the interior stone to the outside, diluting it with grass grooves as it gets further from the house, and closer to nature. All balustrades are lowered and transformed into wide planters to provide an uninterrupted view of the mountains and provide for overflow seating during major events.

The side garden, a simple maple forest, offers a sense of calm and privacy, acting as a solid screen between the house and main road, and allowing for overflow events from the upper terrace.

The lower terrace depicts the heart of this project. It represents strong linearity and control through a series of two simple rectangles, one being raised as a mirror of water, the swimming pool in disguise, and the other a flat terrace with two integrated recessed sitting areas with fireplaces. Ones seated eye level is thus aligned with the water surface, in total peaceful collision with the lavish mountain ranges that frame this panoramic view. All lighting and drainage are totally concealed and incorporated as part of the design. To add a new dimension to the experience, with a touch of a hidden button, fire places light up from the central tables to warm the cool evenings of the Faqra climate and set the nocturnal ambiance.

Project Resources

Architect: 

Chakib Richani Architects

General Contractors: 

Espace Faqra sal

Civil Engineer:

Mattar Bureau D'etudes

Mechanical Engineer:

Mr. Nadim Feghali 

Lighting Consultants:

Cesar Debbas + Fils

Water Specialists:

Watertech Contracting sal

Planting Supplier + Contracting:

Pepiniere Peter Holman



MORE:Vladimir Djurovic Landscape Architecture

最新发布

Greenwich Residence格林威治公寓居所/Stephen Stimson Associates Landscape Architects
Dune Side Residence纽约东汉普顿沙丘边住宅/Edmund Hollander Landscape Architects
Tables of Water住宅设计/Charles Anderson Landscape Architecture
House by the Creek住宅设计/MESA
美国科罗拉多州木溪花园 Woody Creek Garden/Design Workshop
索诺玛葡萄园豪宅Sonoma Vineyard Estate/MFLA Marta Fry Landscape Associates
纽约曼哈顿岛屋顶露台Manhattan Roof Terrace /Sawyer/Berson
德州高地公园Pump住宅Pump House, Highland Park/D.I.R.T. Studio&MESA