设计公司 项目类型 项目位置 项目范围

旧金山住宅San Francisco Residence/Lutsko Associates Landscape

HONOR AWARD

San Francisco Residence 

San Francisco USA

Lutsko Associates, Landscape, San Francisco USA

Project Statement

An urban residential garden in San Francisco, conceived as outdoor architecture for everyday living, maximizes the impact and experience of a small space. Given its small scale, the garden was conceived as architecture without roofs: a space to both appreciate from the upper levels of the house, as well as an intimate set of restful courtyards to be enjoyed from within. The design pays careful attention to the sensory experience of materials and planting, which contribute to the richness and beauty of the garden.

Project Narrative

“So clear and modern. The detailing and use of materials are innovative and don’t look applied. Beautifully orchestrated, elegant, and small. ”—2010 Professional Awards Jury

“如此的清晰与现代。细节和材料的使用充满创意。精美的策划,优雅且精致。” -2010专业奖评审委员会 

旧金山的这个城市住宅花园,被设想做为日常生活的户外建筑,最大化这个小空间的影响和经验。鉴于其较小的规模,花园被认为是没有屋顶的建筑:既可以从房子的上层欣赏其魅力,也可以作为一个内部享受的宁静亲密的庭院。该设计关注于材料和植物的感知体验,让花园更加丰富和美丽。这是位于旧金山高地上一栋独栋建筑的院子。独栋建筑在1990有著名的建筑师设计。在这个建筑上的两个阳台上,往下看院子,可以将空间,材料,植物尽收眼底。而且与远处的城市景观连成一体,融入城市肌理当中。站在花园内部看,这是一个空间序列丰富的院子,很有次序,当你穿越其中时感触特别强烈。 

花园被分成3个系列的封闭空间,用篱式种植界定边界。材料有半透明的玻璃,手模亮面石膏,弧形铜墙,植物。他们与体验者互动。篱式种植是用钢框架制定出形状。空间富有神秘感,吸引人们不断的游览。这三个“房间”,每个的形式和体验都不尽相同。在第一个房间,因为采光和隐私的需求,使用到了半透明玻璃,并形成微妙的气氛,触发想象。天竺葵和丹参给空间增添质感和香味。穿过一堵桂花绿篱墙,就结束这个房间的旅程。第二个房间有一堵非常引人瞩目的弧形青铜墙。墙上开了一条缝,水里奔流而出,形成一道美丽的瀑布。水声让空间显得更加宁静。在第三个房间中,半透明的墙上有一个开口,可以看见令人惊喜的海湾城市景象。原样很好的处理了样子和邻近美术学院的关系。

设计师采取了大胆的材料对比。铺装纹样明显。绒毛百里香嵌入花岗岩地面。深色的地面石材上配有螺旋形的浅色刻饰。种植色调主要是绿色植物配以白色花朵。植物树叶与硬质材料形成强烈对比。花园的空间和选材呼应了建筑本省简洁纯净的形式。花园成为日常生活的房子,同时还将这一性质扩展到相邻的城市形态中。


This urban garden in the Pacific Heights district of San Francisco surrounds a single-family home. The house was designed in 1990 by the noted Bay Area architectural firm EHDD under the tutelage of the late Joe Esherick. When viewed from the home's two balconies overlooking the site, the garden is a graphic composition of space, materials and planting. From this perspective the distant San Francisco Bay and Alcatraz Island slip into the view of the city spread out below the property. The garden is designed to carry the sense of the city's urban fabric into the site. From within, the garden is intimately experienced as a sequence of outdoor rooms, their spaces and design features sequentially concealed and revealed as one passes through each threshold in the composition.

The garden is divided into a series of three enclosed garden rooms, each rigorously defined by architectural and/or planted edges. The variety of edge treatments—translucent glass, hand-troweled plaster, a curved bronze wall, and planting—explore the relationship between viewer and the adjacent off-site conditions. The walls between rooms are composed of clipped Prunus caroliniana hedges, fit within the structure of steel frames. Thresholds between the spaces create a sense of mystery and discovery as one moves through the garden.

Each room is distinct in form and quality. The first room, in need of light and privacy, is defined by translucent glass that emits light and reveals subtle forms from beyond the garden's edge. This edge is reinforced with billowing Pelargonium tomentosum and Salvia cacaliifolia to bring a sense of nature and fragrance into the otherwise constructed space. The sculptural forms of multi-branched Osmanthus fragrans against a clean plaster wall terminate the view end of this space. The second room is dominated by the most dramatic element of the garden, a large curving wall made of bronze. From a slot in the wall, water cascades into a basin cut into the paving beneath. Placed against an adjacent building wall, the water feature creates a sensual edge to the quiet, introspective space. In the third room, the visitor gets a surprise vista of the city, the bay, and the Trans-America Building through an open windowlike panel in a translucent wall. The wall's reeded glass panels layered over the neighbor's Beaux-Arts balustrade acknowledges the pastiche of the city, and is a reference to changing styles of architecture over time. A lemon tree, espaliered against a plaster wall, aligns with the garden's axial view.

The garden employs large swaths of contrasting materials to create a bold graphic composition: light limestone paving which glows in the San Francisco fog is punctuated with bands of wooly thyme; dark granite stone is etched with pallid spirals to evoke a mosaic. The planting palette is restrained; shades of green and grey with white flowers give precedence to form over color. Bold textured foliage contrasts dramatically with the materiality of the space. The combination of material selection and structural composition respond to the simple, distilled forms of the house. The garden becomes a literal extension of the house for everyday living while still relating to its adjacent urban form.

Project Resources

Landscape ArchitectLutsko Associates Landscape

Ron Lutsko Jr, ASLA 

Roderick Wyllie, ASLA

General Contractor

Tim Yarish, Tom Hall, Plath and Company, Inc.

Landscape Contractor

Ed Field and Dan Fix, Dan Fix Landscape Construction

Structural Engineer

Kris Johnson, Randy Braun, GFDS Engineers

Metal Wall / Fountain Collaboration

Eric Powell

Dan Greenberg, Conceptual Metal Works

Mason

Mike Petty

Plaster

Tony Olea

Landscape Maintenance

Dan Dachauer, Dan Fix Landscape Construction

Pots

Inner Gardens



MORE:Lutsko Associates Landscape

最新发布

Greenwich Residence格林威治公寓居所/Stephen Stimson Associates Landscape Architects
Dune Side Residence纽约东汉普顿沙丘边住宅/Edmund Hollander Landscape Architects
Tables of Water住宅设计/Charles Anderson Landscape Architecture
House by the Creek住宅设计/MESA
美国科罗拉多州木溪花园 Woody Creek Garden/Design Workshop
索诺玛葡萄园豪宅Sonoma Vineyard Estate/MFLA Marta Fry Landscape Associates
纽约曼哈顿岛屋顶露台Manhattan Roof Terrace /Sawyer/Berson
德州高地公园Pump住宅Pump House, Highland Park/D.I.R.T. Studio&MESA