设计公司 项目类型 项目位置 项目范围

城市游乐园Urban Play Garden/Blasen Landscape Architecture

HONOR AWARD

Urban Play Garden 

San Francisco USA

Blasen Landscape Architecture, San Anselmo, CA USA

Project Statement

Terraces and folding planes create a graphic urban garden when viewed from above, but at the garden level the focus is on adventurous play, to draw the young children outdoors. On steep, previously unused, land, they play chase, roll, slide, climb a rope, dig, plant, and invent games. The sustainability-conscious garden connects to the minimalist modern architecture while promoting the children's social and mental well-being through a web of relationship with the land.

Project Narrative

“Wonderful use of space, materials, views. A playful and contemporary look.”—2010 Professional Awards Jury

当你从上面俯视该项目的时候,会发现梯田般的台地和折叠面创造了一个图形城市花园,但在花园这一层上,重点在于用冒险游戏来吸引户外活动的儿童。在陡坡上,在以前未使用的土地上,他们互相追逐、翻滚、滑行、爬绳、种植和发明游戏。这个具有可持续发展意识的花园连接着极简主义的现代建筑,同时通过与土地的关系网络促进着儿童的社会和精神幸福。

客房房子是极简派的现代住宅,三层,位于旧金山埃纳维斯塔公园附近,在建筑屋顶花园上可以看到广清闲自在的城市风景。设计师在2004年开始这个项目的时候,后院给他们的感觉不光非常小,还很不平整,有陡峭的斜坡,形状也不规则,杂草从生。44英尺长的场地最宽处才25英尺。南边,以沿街的城市挡土墙为界;北边,因为能被周边的房子看到,所以需要一个高大的隔板。虽然这些障碍空间不能得到延伸,但是客户依然决定要好好改造,使这里成为他们双胞胎女儿的户外活动空间,这样他们就不用像以往那样开车带孩子们在室内活动了。客户同时也希望这里的俯视效果也能同样具有趣味性。

设计灵感来自于安藤忠雄:漂亮、干净、光滑,光滑的混凝土以及对空间的有效利用。设计师设计的混凝土墙其颜色与光滑的建筑墙面颜色相协调,保留了台阶与种植床,把视线自然引入花园。室内的意大利花岗石材料从建筑内部延伸出来,形成台阶,而长凳桌椅,是由混凝土墙伸出的悬臂作为支撑。设计师把空间划分成四个:O最止方一个平坦的露台O一个陡峭的斜坡,O略低些的平坦露台,O几步台阶下的一个带遮阳棚的服务区。设计师在建造地前,滑着花园南边边界筑了一堵新墙,这符合城市建设要求,其中18英寸在城市挡土墙中。当从上向下看时,花岗石台阶穿越过露台和斜坡,形成强烈的视觉轴线。

四个区域中的三个都是专门为孩童玩耍而设计的。通过设计地形,孩子和他们的朋友可以使用绳索爬上草坡,一起比赛、爬滚,或是从混凝土滑道上滑下。这些激动人心的冒险活动,对于孩子与场地景观发生联系是不可缺少的,也使客户将这个花园誉为“一个可以让孩童感受勇敢和冒险的安全之地”。同时重要的是,花园与屋内成人区域的相互独立,这会让孩子们感受这里就是发球他们自己的秘密花园。这里有大自然沙、水(从雕塑的石碗中流出)、树枝、叶子和花,这些自然之物可被建造,也可以使孩子们在玩耍中不断发挥想象力。而在花园的最上方,也就是紧邻房屋的长凳处,家长能在这里享受生活或者监督孩子们玩耍,并能与孩子保持最大距离。平坦的空间可用于球类运动或搭帐篷。孩子们可以参与到园艺中来,挖土、种植,为茶话会和花束培育草本、鳞茎植物和花卉。

The clients' three-story minimalist modern house in the Buena Vista Park neighborhood of San Francisco has extensive views of the city from the roof deck but little land. When we started the project, in 2004, the rear space was a very small-feeling, steeply sloped, irregularly angled, wedge-shaped patch of weeds, 25fee at the widest point by 44feet long. Because it borders a city-owned, street-side retaining wall, any terracing would require its own pier supports on the south side, and tall screening would be required on the north side, where the space was overlooked by neighboring houses. Despite the obstacles to developing this space, the clients were determined to explore the chances to make an outdoor play space for their very young twin girls, so they wouldn't have to always drive to a playground or otherwise have the children play indoors. The clients also wanted the play space to be interesting to view from above.

Our design strategy was inspired by the work of Tadao Ando, his beautifully clean, smooth, concrete walls and efficient use of space. We designed snap-tie concrete walls, colored to match the smooth stucco of the house, to retain the terraces and planting beds, visually extending the architecture into the garden. Italian granite, the flooring indoors, is continued outdoors in the steps that float down the slope, and in the seat of a bench that cantilevers from a concrete wall.

We organized the space into four zones: a flat upper terrace, a steep slope, a flat lower terrace, and below it, down a few steps, a service area with a shed. Before we began the terracing, we built a new wall, 18 inches in from the city wall, along the entire 44 foot length of the southern edge of the garden to meet city building requirements. The granite steps across the terraces and descending the slope form a strong axis when viewed from above.

Three of the zones are designed for the children's play. The topography allows the children and their friends to climb up a grass hill (using a rope) and race, roll, or slide down (on the concrete slide), the kind of thrilling adventurous play—the clients call the garden "a safe place for the children to feel bold"—considered essential for children's connection to landscape. Also important, according to research are the garden's separation from the adult areas of the house, which gives the children a sense of their own place, and the availability of natural materials—sand, water (from the sculptural stone water bowl), twigs, leaves, and flowers—to build with and support imaginative play. The bench that allows adults to enjoy or supervise the children's play is at the top of the garden, next to the house, at the greatest distance from their world. The flat areas are used for ball games and to pitch a tent. The children participate in the landscape, digging and planting, and choosing herbs, bulbs, and flowers to grow for tea parties and bouquets.

The play garden is made private by towering step-up double scrims of Pittosporum, two varieties (one variegated, one green), one behind the other. Above them wave the 'borrowed" fronds of a neighbor's date palm. Beneath them, other plantings spill over the retaining walls, in a carefully chosen, restricted palette of purple, white and yellow. The plantings are drought tolerant and irrigated, only as necessary, by drip irrigation.

The clients' main consideration was to have a space where their children could play freely outdoors, which we view as an important human right and an aspect of social sustainability. We were conscious also of environmental sustainability: the rubber paving at the base of the slide and the metal gate and railings at the entrance to the service area were all made of recycled material. The grading design balanced cut and fill. We collected the water from the entire play garden and directed it to a bioretention drain in the dog area.

The clients asked us also to design the plantings at the house entrance and on the roof deck. At the entrance, under an existing maple tree, we created a minimalist green pad of mattress vine (Muehlenbeckia complexa). The sunny roof deck, with panoramic views of San Francisco, has container plantings of roses and dwarf olives.

From the roof deck, and the decks off the bedrooms and living room, the play garden far below reads as a pleasingly simple graphic that integrates with the architecture. At night, its lines are lit with soft channel lighting.

Project Resources

Landscape ArchitectBlasen Landscape Architecture

Eric Blasen, ASLA, Principal

Silvina Blasen, Gary Rasmussen

Architect Tim Gemmill, Gemmill Design

ContractorFrank & Grossman

Interior Design

Mark Cunningham

General ContractorCreative Spaces 



MORE:Blasen Landscape Architecture

最新发布

Greenwich Residence格林威治公寓居所/Stephen Stimson Associates Landscape Architects
Dune Side Residence纽约东汉普顿沙丘边住宅/Edmund Hollander Landscape Architects
Tables of Water住宅设计/Charles Anderson Landscape Architecture
House by the Creek住宅设计/MESA
美国科罗拉多州木溪花园 Woody Creek Garden/Design Workshop
索诺玛葡萄园豪宅Sonoma Vineyard Estate/MFLA Marta Fry Landscape Associates
纽约曼哈顿岛屋顶露台Manhattan Roof Terrace /Sawyer/Berson
德州高地公园Pump住宅Pump House, Highland Park/D.I.R.T. Studio&MESA