设计公司 项目类型 项目位置 项目范围

Salame Residence/Vladimir Djurovic Landscape Architecture

HONOR AWARD

Salame Residence

Beirut, Lebanon

Vladimir Djurovic Landscape Architecture, Broumana, Lebanon

Project Statement

On a steep and challenging site, a peaceful sanctuary away from the hustle and bustle of city life was required.  In two small and precise gestures, the landscape intervention creates a safe and holistic environment for celebrating essential blissful moments.

Project Narrative

“A breath of fresh air. The success of this design is all about the simple ground plane. There are so many beautiful gestures, it’s extraordinary design with a limited palette. The small, newly planted pine trees will mature into a fabulous bosque. There are so many integrated transitions among the living spaces that were designed by the landscape architect. The designers made the inclusion of security elements look effortless. ”—2011 Professional Awards Jury

耳目一新。成功的要点在于其简洁的地平面层,用近乎完美的手法实现了这一非凡的设计。小松树将成长为参天大树。居住空间之间景观空间成功的转换和过渡。安全防范被精心却又以少为人知的低调方式插入。–2011年专业奖项评委会

在一个具有挑战性的陡峭场地上,景观设计师打造了一个安全的世外桃源,小且精准的干预,建立起整体而统一的幸福家园。场地位于贝鲁特市海拔2700米处,是一个占地4000平方米的私人山顶,业主希望在这里和自然、家庭和朋友重新建立起联系。360度美轮美奂的全景和一览无余的陡峭山峰让这个任务具有挑战的同时也为设计师带来了机遇。首先必须确保项目的宜人,安全,可用。景观干预仅用了简单的两个策略便有效的形成整体并最终达到了目的。 

房屋前院的花岗岩平台为客户提供了主要的生活空间,这里被水面环绕,水面在这里是一个安全的屏障,也是美景的反射面。这里能和家人度过愉快的时光,和朋友举办聚会。水池在夏季还能作为泳池。更衣室和淋浴间就隐藏在泳池下方。房屋后院是一个四周高中间低的绿色花园,为儿童和家人提供了一个安全的嬉戏之处。前后两个院落风格迥异,对比强烈,满足了业主不同的需求,为客户提供全面的选择。在整个设计过程中,设计师和客户交流密切,实现了建筑外的景观与自然景观无缝连接的景愿。硬质工程的主材只有一种:灰色花岗岩。其材质与建筑地基风格保持一致。

On a remote site, 2700 meters above sea level and the city of Beirut, the client wanted to create his own private escape, a place to reconnect with what is essential for them—nature, family, and friends.

The site, a 4000 m2 private hilltop, offered great potential yet equally great challenges.  Stunning 360-degree views, along with dangerously steep slopes all around its crest.  At a conceptual level, providing appropriate, safe, and usable space became one of the most critical aspects of the project to resolve.  The landscape intervention was defined by two simple gestures that resulted in one holistic project.

At the front side, the granite base of the house was extended outwards to provide the required outdoor living space, while being embraced with a multi purpose peripheral water element.  This water surface provides a safe boundary around the entire terrace, while absorbing the endless panoramic views.

The resulting panoramic terrace became the main living component of the house, hosting memorable moments alone, and with family and friends.  Swimming, lounging, and relaxing became rituals in the summertime.  Monolithic, concealed shower and changing rooms are carved out of this granite base and dramatically accessed down through the water.

At the back side, almost as a crater, a garden was carved out, to provide a safe and informal green and organic space for the family and children to enjoy.

The contrast between those two spaces, the formal and geometric front garden, and the informal and organic back garden, offered the clients a holistic environment that responded to their lifestyle and escapists requirements, while leaving the rest of the hilltop intact.

Close collaboration with the client and architect occurred all along the process, in order for the landscape to seamlessly embrace and extend the architecture into the outdoors and horizons beyond.  One material was used exclusively throughout the project, grey granite, following the base of the house, with solid blocks incorporated where possible to withstand the harsh winter and snow covered months of the year.

Project Resources

VDLA Team 

Rafi Karakashian; Nadine El Hajj

Architect

Marcello Lomauro

Project Managers and Contractors: Homework

George Roumieh 

Water Specialist: Hydrelec                  

Andre Araa

Plant Supplier and Contractor: Pepiniere Peter Holman           

Peter Holman



MORE:Vladimir Djurovic Landscape Architecture

最新发布

Greenwich Residence格林威治公寓居所/Stephen Stimson Associates Landscape Architects
Dune Side Residence纽约东汉普顿沙丘边住宅/Edmund Hollander Landscape Architects
Tables of Water住宅设计/Charles Anderson Landscape Architecture
House by the Creek住宅设计/MESA
美国科罗拉多州木溪花园 Woody Creek Garden/Design Workshop
索诺玛葡萄园豪宅Sonoma Vineyard Estate/MFLA Marta Fry Landscape Associates
纽约曼哈顿岛屋顶露台Manhattan Roof Terrace /Sawyer/Berson
德州高地公园Pump住宅Pump House, Highland Park/D.I.R.T. Studio&MESA